Sindromul Mowgli : roman de aventuri sau vizionarism social?

Daniel Luca ar fi vrut să scrie o carte pentru copii şi a ȋnceput Sindromul Mowgli cu această intenţie (e bine să fii prieten cu scriitorul…). Dacă ne gȃndim la unele dintre povestirile Fraţilor Grimm şi la precocitatea puilor de om de astăzi, am putea spune că e un roman de aventură (şi) pentru copii. Deşi nu vreau să mă ştiu ce idei le-ar da… Cu stilul corect politic al unei echipe de profesionişti californieni, ar ieşi un film interesant pentru ȋntreaga familie. Dar nu pentru familia tradiţională creştină.

23227164_1459913764091551_1298410036_n

“Sindromul Mowgli” nu e un diagnostic medical, este o metaforă născută din celebrul roman al lui Kipling pentru a descrie situaţia copiilor cu educaţie extrem de precară care le creează dificultăţi majore ȋn integrarea socială. Aşa cum sunt şi copiii adoptaţi de personajul cărţii lui Daniel. Fiecare dintre ei şi-a dezvoltat nişte calităţi deosebite care le permit să comunice cu anumite animale. O ȋntoarcere ȋnspre natură ȋntr-o epocă a stresului şi abuzurilor.

 

“Părintele” lor nu a fost nici el scutit de traume. Imediat după naştere, copilul i-a fost răpit, iar soţia, consecinţă a acestui şoc, i s-a prăbuşit fără viaţă la picioare. Ceea ce ȋl face să se refugieze ȋn fosta reşedinţă a unui grof, devenită ulterior sediu al CAP-ului local, ajuns o ruină şi cumpărată pe mai nimic de acest personaj ce, deşi ne vorbeşte la persoana ȋntȃi, nu ne permite să aflăm foarte multe despre el. “In pustietatea asta – nu departe de Timişoara, n.n. – poştaşul vine, de regulă, de patru ori pe lună, şi ȋmi aduce corespondenţa. Bine că cel puţin există semnal pe mobil, altfel aş fi rupt cu totul de lume.”

 

Dintr-un număr al Cancanului află că ȋn localitatea Bucovăţ fusese găsit un copil crescut doar de mama sa ȋntr-o mansardă ce dezvoltase abilitatea de a comunica cu porumbeii. Aşa că personajul nostru misterios ȋl răpeşte şi ȋl aduce la conacul său. Fără gȃnduri demne de unii dintre corifeii Hollywoodului, ci, mai degrabă, de al lui bin Laden sau al-Baghdadi.

 

Povestea bărbatului se ȋmpleteşte acum cu a lui Paul, băiatul ce vorbeşte cu porumbeii, fiecare avȃnd dreptul la cuvȃnt ȋn paginile cărţii. Insă Paul este doar primul dintre alţi copii ce vor ajunge la conac, fiecare dintre ei cu capacitatea de a se ȋnţelege cu animalele.

 

Este un roman post-modern şi bărbatul nu ȋşi doreşte o familie. Chiar dacă o ȋntȃlneşte pe Mara (apariţia acesteia dă o notă de “normalitate”), acţiunea nu se ȋndreaptă ȋnspre un fericit deznodămȃnt american sau mioritic. Chiar dacă cei doi se căsătoresc, iar unul dintre copii spune: “In curtea conacului, la umbra unui nuc uriaş şi stufos, tata ne ȋnvaţă, ajutat de Mara, ȋn fiecare zi, sa scriem, sa citim, să socotim şi mereu alte si alte minunăţii… Acum ne citeşte dintr-o carte de istorie universală ȋntȃmplări de demult cu ȋmpăratul Traian şi regele Decebal.” Deşi operă de ficţiune, Daniel face mereu trimitere la clişee cotidiene, bănăţene, cu o notă ironică şi umor.

 

E o poveste spusă alert, simplu, la persoana ȋntȃi, de un scriitor cu experienţă şi temeinice cunoştinţe literare. O carte ce ar merita un film. Pentru că nu e vorba doar de literatură. Este studiu psihologic. Şi o explicaţie sociologică pentru atentatele fundamentaliştilor islamici. Sau pentru ceea ce ne aşteaptă ȋn curȃnd. Fiindcă la ce ne putem aştepta de la cei traumatizaţi, asociali, pentru care valorile noastre sunt necunoscute? Şi parcă sunt tot mai mulţi aşa ȋn generaţia i-phone. Daniel dezvăluie doar la final misterul. Insă cu un asemenea final este dator cu o continuare. Sau, pentru a ne clarifica, cu un prequel.

 

Daniel Luca, Sindromul Mowgli, Editura Inspirescu, 2016

2 gânduri despre „Sindromul Mowgli : roman de aventuri sau vizionarism social?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: