Libertatea, hijabul si basmaua bunicii

Mai mult de jumătate de veac a trecut de când carismaticul preṣedinte al Egiptului, primul conducător autohton al fostului Regat al Faraonilor după două milenii de dominaţie străină, Gamal Abdel Nasser, eroul unei generaṭii de arabi încă înflăcăraṭi de idealurile libertăṭii ṣi nu de fanatismele ulamelor wahhabite, stârnea râsul unui întreg auditoriu ironizând purtarea hijabului: https://www.youtube.com/watch?v=YpfJWkNudPo

11Cohen-web-blog427

Omenirea evoluează. Și în Orientul mijlociu, zâmbetele sunt din ce în ce mai puṭine. Și, Allah păzeṣte, nimeni nu mai glumeṣte cu valorile religioase, fiindcă trebuie că scrie pe undeva, prin Coran, că pentru asta există o singură pedeapsă, moartea. La fel ṣi pentru violul unei femei, când victima va trebui să primească pedeapsa capitală fiindcă a devenit impură şi noi toţi vrem o lume fără păcate.

Religia e o valoare general umană. Egalitatea ṣi libertatea nu, sunt o creaṭie a omului.

 Acel ulama sunnit care explica cum trebuie să-şi bată bărbatul soţia fără să o umilească, fără să ȋi lase semne vizibile pe faţă, a stârnit râsul internauṭilor. Dar, cu siguranṭă, în majoritatea ṭărilor Golfului Persic, îndemnurile sale au adus lacrimi pe obrajii femeilor ṣi au justificat violenṭa soṭilor deveniṭi, graṭie unei învăṭături răstălmăcite, fiinṭe superioare, un fel de semi-zei.

Dar nici nu avem nevoie de teologi, sunt persoane publice mult mai convingătoare chiar în Egiptul generalului el-Sisi, unde Frăṭia islamică a fost interzisă: cu câteva săptămâni în urmă, un avocat egiptean ṣoca opinia publică, în timp ce explica la un post de televiziune că a viola o femeie îmbrăcată provocator este o datorie naṭională.

Bineînṭeles că asemenea concepte religioase sunt expresia unor societăṭi primitive, a unei religii ce refuză a se reforma, a unor persoane puṭin educate, aṣa-i?

Femeile cu hijab (negru, mai sunt şi unele „feministe” din lumea arabă care ȋl poartă ȋn diferite culori ale curcubeului) ȋmi amintesc de bunica mea, care nu ieşea din casă fără să-şi acopere capul cu o basma neagră, deşi nu era văduvă. Cȃt despre catrinţă, era nelipsită şi mereu ȋn culori sumbre, chiar şi vara. O ȋntrebasem, cȃţiva ani avȃnd pe atunci, de ce umblă mereu aşa ȋmbrăcată, ȋn timp ce bunicul se ȋmbrăca orăşeneşte (trăiau ambii la cȃţiva kilometri de Timişoara): „E rușine, maică, pentru o muiere să umble cu capul descoperit.” Cumva, vorba aceea: Numai bărbatul e om, femeia e muiere. Bătaie nu a luat niciodată de la bunicul fiindcă acesta a urât întotdeauna violenṭa, deṣi era un munte de om. Trebuie căutate explicaṭii pentru modul său paṣnic de a se comporta în educaṭia sau credinṭa sa.

O sumedenie de „bunicuţe” am văzut ȋn ultimul timp ieşind din biserici neoprotestante, cum la fel am văzut ȋntr-o mănastire ortodoxă vestită. Şi l-am ȋntrebat pe un prieten, credincios de altfel, care a zȃmbit cu subȋnţeles şi, după o frumoasă pledoarie din care am ȋnţeles că femeia trebuie să fie supusă, să facă şi să crească copii, bineînṭeles să se preocupe ṣi de educaṭia lor, a adăugat cu glas puţin scăzut: „Dar tu nu ştii că e scris ȋn Efeseni că bărbatul este cap femeii şi femeile trebuie să se supună bărbaţilor lor?” Am zâmit insidios. A continuat că şi bărbatul trebuie să umple femeia de dragoste, trebuie să o conducă după cum ȋşi conduce Iisus Biserica şi alte vorbe frumoase-frumoase.

Auzim din ce ȋn ce mai des că Occidentul decade fiindcă se ȋndepărtează de credinţă. Soluţia este implicită: reîntoarcerea la credinţă, panaceul problemelor societăṭii noastre. Tot mai multe sunt statele ȋn care cei ce propovăduiesc ȋntoarcerea la tradiţia şi credinţa creştine obţin puterea. Rusia, Polonia, Ungaria, Statele Unite sunt câteva exemple.

Avocatul egiptean explica dreptul de a viola femeile care îṣi lasă o parte a coapselor la vedere tot pe tradiṭie, moralitate ṣi credinṭă. Putem justifica orice. Prietenul meu nu a avut curajul să continue explicaṭia ṣi să justifice câte o palmă trasă consoartei prin faptul că ṣi corecṭia fizică poate îndrepta un om. Dar inferioritatea femeii faṭă de bărbat ce reieṣea din întreaga sa argumentaṭie ar putea permite orice. Doar Biblia este anterioară Constituṭiei.

Contemporan cu Nasser, Martin Luther King jr. avea îndrăzneala să creadă că oamenii vor avea peste tot în lume trei mese pe zi pentru trup, educaṭie ṣi cultură pentru minte ṣi demnitate, egalitate ṣi libertate pentru spirit. Femeile cu basma nu mai sunt egalele bărbaṭilor. Nici libere nu sunt fiindcă au nevoie de un cap.

Undeva, în Biblie, am citit: Acum dar rămȃn acestea trei, credinţa, nădejdea şi dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea.

Aud din ce în ce mai mulṭi purtători ai cuvântului Domnului ṣi politicieni care vorbesc despre morală, despre respectul rânduielii, a tradiṭiei ṣi despre bisericile care trebuie să se construiască. Si mai puṭin despre dragoste, egalitate ori demnitate. Torṭele aprinse acum câteva zile pe străzile Varṣoviei de creṣtini albi ṣi puri nu au avut de-a face cu dragostea, ci cu ura ṣi superioritatea unor oameni faṭă de alṭii. Oameni pe care Statul ṣi Biserica îi folosesc pentru a restaura tradiṭia, o tradiṭie pentru care drepturile omului sunt facultative. Fiindcă puterea celor puṭini se poate întemeia doar pe ignoranṭa celor mulṭi. Ignoranṭa ce naṣte ură ṣi abuzuri.

Nasser cel reformator râdea de hijab în 1958. Avocatul cel violator își livrează teoria în 2017. Femeia „supusă” sub batic este o realitate a zilelor noastre și în Orientul îndepărtat, și în Occidentul acesta original pe care îl trăim noi, românii. Se pare că o luăm cu toții pe un drum greșit, luând din credință ce ne separă (creștini vs musulmani, bărbați vs femei, familia tradițională vs familia netradițională etc.), și nu dragostea care ar trebui să unească lumea. Căci dragostea şi datoria civică ne obligă să ne oprim puțin din drum. Altfel, mai devreme sau mai târziu, va trebui să ne acoperim capetele în faṭa celor puṭini ṣi puternici, să luptăm în jocurile lor sinistre, să aprindem torṭe ṣi să înălṭăm ziduri. Poate, ca bonus, se va da liber și la viol.

 

Articol publicat pe republica.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: